Hoewel er heel wat programma’s bestaan die claimen een goede editor te zijn, zijn sommige echter valse apps en werken ze niet zoals het zou moeten. Om dit ongemak te vermijden hebben we de top 10 videobewerkingsprogramma’s samengesteld.
Video Grabber
Video Grabber is 3-in-een programma dat video downloaden, video converteren, en ook scherm opnemen toelaat. De conversiefunctie beschikt over een eenvoudig te gebruiker video-editor dat door iedereen gratis gebruikt kan worden.
Om met deze tool een video te bewerken is het enige dat je hoeft te doen klikken op de functie “Video Converteren” en je bestand uploaden, waarna je op de knop “Bewerken” klikt. Een bewerkingspagina wordt dan getoond en je kunt beginnen met de verbetering van je video. De modificaties die je kunt doen zijn onder andere het wegknippen van ongewenste onderdelen, watermerken toevoegen, bijsnijden, roteren, etc.
Pro’s:
- De interface is eenvoudig te gebruiken en is gratis.
- Biedt output van goede kwaliteit.
- Heeft bijkomende functies naast videobewerking.
- Video Grabber bewerkingsfuncties.
Cons:
- Werkt niet offline. Hoewel het wel een bureaubladversie heeft als je dat wilt.
- Mist een tijdslijn voor precieze videobewerking.
ApowerEdit
De volgende beste gratis video-editor die je kunt gebruiken is ApowerEdit. Het programma bevat een tijdslijn waarop je aan je project kunt werken en er is een gebied voor je mediabestanden en verschillende effecten. Plus, het heeft een ingebouwde media player die je helpt door je de dingen te tonen die je op de tijdslijn plaatst. Met deze tool kan je je tekst aanpassen, filters en transities toevoegen, en ook verschillende elementen invoegen.
Voor het exporteren van het bestand hebben gebruikers de keuze of ze het willen opslaan op hun lokale schijf of plaatsen op een draagbaar apparaat.
Pro’s:
- Gebruiksvriendelijke interface.
- Lichtgewicht, kan gebruikt worden zonder dat je computerprocessen vertraagd worden.
- Heeft afgewerkte effecten en animaties voor eenvoudiger gebruik.
- Biedt zowel online als offline versies.
Cons:
- Kan meerdere lagen creëren.
- Kan geen complexe videobewerkingen uitvoeren.
Avidemux
Een ander programma dat je kunt gebruiken als gratis videobewerkingssoftware is Avidemux. Hiermee kunnen gebruikers de ongewenste delen uit hun video’s knippen, enkele filters gebruiken, en transities toevoegen. Daarnaast kan je ook clips bijsnijden, verzadiging aanpassen, ruis verminderen, verscherpen, randen aanpassen, etc. Daarentegen zijn er geen tijdslijn en media player in dit app, maar bevat het een “Toevoegen”-optie die gebruikers hun gewenste clips laat samenbrengen. Deze primaire functies maken dit een betrouwbare video-editor.
Pro’s:
- Eenvoudige en makkelijk bruikbare grafische gebruikersinterface.
- Biedt verschillende coderingsopties en heeft anti-ruisfilters.
Cons:
- Er is geen tijdslijn en ingebouwde media player.
- De effecten en transities missen een esthetisch uiterlijk.
VideoPad Video Editor
Dit programma lijkt op en werkt vergelijkbaar met de bekende Windows Movie Maker. Deze editor geeft je het privilege om bij te snijden, video’s te splitsen, en ook teksten toe te voegen. Als je wilt, kan je video- en audio-effecten toevoegen ter verbetering van je clip. Verder biedt dit programma een tijdslijn waarop je je bestanden kunt beheren en heeft het een media player waarin je de doorgevoerde aanpassingen kunt bekijken. Na het ophalen van het bestand kunnen gebruikers het rechtstreeks branden op DVD, opslaan op PC, of delen op verschillende sociale media.
Pro’s:
- Eenvoudig te gebruiken.
- Het bevat veel bewerkingstools waaruit je kunt kiezen.
Cons:
- Geen opties voor verdere bewerking.
- Kan geen bijkomende laag toevoegen aan de tijdslijn.
VSDC Video Editor
Deze fantastische software-applicatie werkt als een perfect vervanging voor het stopgezetten videobewerkingsprogramma. Met deze tool kunnen gebruikers eenvoudig een goed uitziende video maken met hun afbeeldingen en opgeslagen videoclips. In het geval je de videoclip nog niet hebt, kan je dit bureaubladprogramma gebruiken om op te nemen met webcam of om je scherm op te nemen.
Verder kunnen transities, effecten, en andere animaties ook toegevoegd worden aan je videoproject als je dat wenst. VSDC biedt ook een tijdslijn en een bijgevoegde media player voor beter beheer van je materiaal.
Pro’s:
- Geen speciale vaardigheden nodig om video te bewerken met de tool.
- Uitgerust met verschillende effecten en transities.
Cons:
- Kan de video’s enkel exporteren als je de hardware-acceleratie van het programma uitschakelt.
- De premium-versie moet aangeschaft worden voor toegang tot de volledige functies.
HitFilm Express
HitFilm Express is een videobewerkingsprogramma dat gebruikers helpt bij het maken van creatieve en aantrekkelijke video’s. In tegenstelling tot de programma’s die we hierboven bespraken, verschilt deze tool door de meer gevorderde video-editors die functies van een professioneel niveau bevat. De interface bevat ook het deel dat een top video-editor heeft. De GPU van het programma is verdeeld is 4 delen, het bijsnijpaneel, het mediapaneel, het preview-venster, en de tijdslijn.
Andere functies van de programma zijn vele presets en effecten, onbeperkte tracks en transities, etc. Als je een professioneel gevoel wilt hebben tijdens het maken van je video, is deze gratis een goede keuze.
Pro’s:
- Vele bewerkingsfuncties om uit te kiezen.
- Het biedt gratis videotutorials en projecten.
- In staat om complexe bewerkingen uit te voeren.
Cons:
- De interface kan ingewikkeld zijn voor nieuwe gebruikers.
- Kan overweldigend zijn voor gebruikers die gewoon een eenvoudige YouTube-video maken.
Kdenlive
Kdenlive is een open source video-editor die je kunt gebruiken om een video te maken met het potentieel om ooit viraal te gaan. Ondanks dat het een open source app is, werd deze tool ontworpen en werkt het net zoals de top video-editors. De functies die je kunt verwachten van dit programma zijn onder andere multi-track videobewerking, ondersteuning van alle audiotypes en videoformats, tekst aanpassen, en vele effecten en transities. Het is zeker en vast een goedgevuld programma dat de moeite waard is.
Pro’s:
- Biedt vele bewerkingsopties om uit te kiezen.
- Ondersteunt verschillende bestandsformats.
- Multi-track bewerking is mogelijk.
Cons:
- Kan te ingewikkeld zijn voor nieuwe gebruikers.
- Het vergt wat tijd om alle functies te leren kennen.
Movie Maker Online
Als je een gratis online video-editor verkiest, is hier een leuk programma voor jou, genaamd Movie Maker Online. Deze tool werkt goed ondanks dat het een web gebaseerde applicatie is. Door deze tool te gebruiken kan je verschillende filters en effecten toevoegen aan je video, en kan je makkelijk toegang krijgen tot een archief van royalty-free afbeeldingen en muziek. De interface is echter vreemd, want er is een ongewone tijdslijn die verticaal geplaatst is in plaats van horizontaal. En ook vervelend zijn de grote advertenties die over de hele pagina verspreid staan. Desondanks is het geen slecht gratis programma.
Pro’s:
- Toegang zonder het installeren van bijkomende software.
- Biedt royalty-free materialen die gebruikers kunnen gebruiken.
Cons:
- Internetverbinding noodzakelijk.
- Het heeft een vreemd uitziende interface.
- Er staan vervelende advertenties over de hele pagina.
ClipChamp
Als je een online video-editor wilt, maar de interface van Movie Maker te vreemd is voor jou, kies dan deze andere web gebaseerde app genaamd ClipChamp. Deze tool is vergelijkbaar met het online programma hierboven, maar bevat een betere interface. Het platform bestaat uit een mediapaneel, een effectenpaneel, een tijdslijn en een preview-venster. Voor het maken van een video kan afbeeldingen, beelden, en audiotracks gebruiken, waarna je titels, achtergronden, afbeeldingen, en transities kunt toevoegen. Echter, de gratis versie van deze app laat gebruikers enkel toe om 3 video’s per maand te bewerken, en met een resolutie van maximum 1080p.
Pro’s:
- Eenvoudig te gebruiken.
- Geen nood aan bijkomende software-installaties.
- Goede collectie van effecten beschikbaar.
Cons:
- Kan niet offline gebruikt worden.
- Beperkt tot amper 3 video’s per maand.
- Ondersteunt hardware-acceleratie niet.
Shotcut
De laatste tool op onze lijst is een open source videobewerkingsprogramma dat je kan helpen bij het maken van coole video’s zonder ingewikkelde procedures. De interface bestaat uit een tijdslijn, preview-venster, en een mediapaneel. Met deze tool kunnen gebruikers bijsnijden, splitsen, effecten en filter toevoegen, en veel meer. Daarnaast ondersteunt Shotcut ook verschillende formats, plus heeft het apparaat- en transportopties voor beter bestandsbeheer.
Pro’s:
- Het heeft een intuïtieve interface.
- Biedt verschillende filters en effecten.
Cons:
- Geen opties voor rechtstreeks delen van video.
- Ondersteunt complexe videobewerking niet.
Conclusie
Nu kan je beginnen aan je videoproject wanneer je maar wilt. Kies gewoon de gratis video-editor uit de lijst hierboven, en maak zonder moeite een geweldig video. Zorg er wel voor dat je geen auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikt in je video, vooral als je het gaat uploaden op YouTube of andere sociale media.